Werkwijze LETS Leiden

LETS Leiden geeft je de mogelijkheid om zonder werkelijke euro's in de hand, een dienst te "kopen" van een ander lid. En om je diensten aan te bieden.

Een voorbeeld:

Lotte past op de kinderen van Mieke. Mieke verzorgt de post en planten tijdens de vakantie van Janneke. Janneke geeft Nico een lift met haar auto. Nico helpt Cato met het repareren van haar toerfiets. Cato leent aan Anne haar fonduepan. Anne maakt een website voor Willem. Willem verkoopt zijn bloembakken aan Lotte voor Sleutels die Lotte verdiend heeft met het passen op de kinderen van Mieke.

Binnen de vereniging worden soms ook goederen geleend of verhuurd (of verkocht) met sleutels. Daarnaast zijn er diverse leden die 'clubjes' oprichten, bijvoorbeeld om met elkaar te breien, of Mahjong te spelen. De gastheer / gastvrouw krijgt dan van elke deelnemer een vooraf afgesproken bedrag aan sleutels.


Sleutels

De Sleutel is de valuta binnen LETS Leiden. De precieze prijs voor je geleverde of gekregen product/dienst spreek je van te voren met elkaar af. Een richtlijn hiervoor is dat één Sleutel gelijk is aan een euro, en dat er 15 Sleutels per uur worden betaald.


Handelen bij LETS Leiden

In Cyclos, het administratie-gedeelte van LETS Leiden, vindt de daadwerkelijke overdracht van Sleutels plaats. Elk lid heeft in Cyclos een sleutelrekening waar hij betalingen op kan doen en ontvangen. Net zo belangrijk in Cyclos is de lijst met alle advertenties. In deze lijst kun je precies zien wat er aan aanbod en vraag is. De manier om zelf Sleutels te verdienen is om je aanbod in advertenties te zetten!

Naast het administratie-gedeelte is er een online ontmoetingsplaats, het forum. Het belangrijkste doel van het forum is om de andere leden van LETS Leiden beter te leren kennen. Want als je iemand al kent, neem je veel makkelijker de stap om ook daadwerkelijk met diegene te gaan handelen.


Waar kan ik Sleutels mee verdienen?


Het korte antwoord: met alles wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent.

Een korte aantekening daarbij is wel dat er ook vraag moet zijn naar wat je aanbiedt.
Uit ervaring kunnen we aangeven dat de meeste vraag is naar praktische hulp. Een derde hand bij klussen, schoonmaken, iemand die helpt met het organiseren van een feest, strijken en dergelijke.
Hoe breder het aanbod, hoe levendiger LETS Leiden!

Als je moeite hebt om te verzinnen waar jij je Sleutels mee wilt verdienen, of juist aan wilt uitgeven, neem dan vooral contact op met de ledenbegeleiding. Zij kunnen je hier heel goed mee helpen!

Daarbij zijn er ook altijd wel klusjes voor de vereniging die gedaan moeten worden. Op het forum en op Cyclos staan regelmatig oproepen, maar je kunt ook voor een vaste taak kiezen.